Telemark – els orígens

L’esquí es practicava a Noruega per desplaçar-se per la neu, per anar de poble a poble i per caçar. Ningú havia tingut mai la idea de llençar-se per pendents pronunciades, pel risc que suposava.

orgien telemark

Però va arribar un personatge clau a la historia del Telemark, Sondre Norheim, nascut a Morgedal (Noruega). Durant una competició de salts (esport que començava a despuntar) va sorprendre a la gent fent un gir amb una tècnica mai vista. Es tractava d’avançar un esquí i fer una espècie de genuflexió amb el genoll del altre, una posició que tothom va pensar que era molt pràctica.

Amb això, el noruec va demostrar que també es podien fer girs amb els esquís, donant origen al esquí de descens. Des de llavors es va pogué canviar de valls i arribar a pobles que quedaven en muntanyes més altes.

Aquesta competició va tenir lloc el 1868 a la província de Telemark (Noruega) i d’aquí és d’on prové el nom d’aquesta modalitat. Més tard, a la regió veïna es va desenvolupar una forma de girar basada en no avançar i portar-los els dos a l’hora. Es va denominar Esqui de Cristiania.

jaqueline_watzl_esquiando_2

El Telemark va tenir molt d’èxit arreu del món, Ben aviat es van començar a baixar pels Alps i, a principis del s.XX va arribar a Espanya.

Els austríacs, francesos i alemanys van desenvolupar la tècnica necessària, i, basant-se en idees de la regió de Cristiania, van aparèixer l’Escola Alpina.

El Telemark va quedar exiliat a Noruega, i només per moure’s en terrenys plans, evolucionant al que es denomina esquí nòrdic o de fons. A partir de llavors va quedar oblidat, fins que a meitat dels anys setanta uns americans el van desenterrar i van començar a reconstruir les tècniques antigues i els materials.

Actualment hi han molts països del món on la pràctica del Telemark es molt comuna i poc a poc va despertant l’interès en el nostre país. Per això, FREE HEEL PYRENEES vol arribar a grans i petits, animant-vos a provar aquesta modalitat de taló lliure, on sentireu noves sensacions sobre la neu, que possiblement us puguin agradar molt.

FREE HEEL, FREE MIND!

Untitled-1